Färsköl

Från BryggarWiki
Hoppa till: navigering, sök

Begreppet färsköl är något som verkar ha fastnat i begreppsvärlden hos många. Troligen beror detta på marknadsföring av till exempel ölmärken som Gamla Stans färsköl, Ysta färsköl och så vidare.

Frågan är vad begreppet färsköl egentligen betyder. Det är ju inte i sig en typ av öl. Det är snarare frågan om ett förfarande, eller icke-förfarande som skulle kvalificera öl som färsköl.

Det kan möjligen vara enkelt att enas om att ett färsköl inte är pastöriserate eller filtrerat. Färsköl kännetecknas i så fall av att det är "levande" då det kan innehålla både levande jäst och andra mikroorganismer. Den avsaknade filtreringen kan ockås innebära att ölen är grumlig av proteiner.

Eftersom hembryggare sällan pastöriserar eller filtrerar sin öl så torde i princip all hembryggt öl kunna klassas in som färsköl. Då det är fullt möjligt att få även en hembryggd öl blank, så kan inte kriteriet för färsköl innefatta att den måste vara grumlig, möjligen att det är tillåtet.

Vad gäller arom och fyllighet kan färsköl uppvisa lika stora variationer som annan öl. Det går dock alltså inte att entydigt hävda att det faktum att ett öl skulle kunna klassas som färsköl ger extra information om dess smak.

Hållbarheten för en färsköl, behöver inte vara kortare än för öl som inte är färsköl. Hur länge ölen kan lagras handlar dels om renlighet och noggrannhet i bryggprocessen och rengöring och desinficering av utrustning. Vidare påverkas hållbarhet positivt av humlemängd, alkoholstyrka samt färg. För var och en av dessa påverkas lagringståligheten postivt ju högre den är.

Möjligen kan man lite filosofiskt hävda att en färsköl som lagras vid något tillfälle upphör att vara färsköl genom att den lagras. När exakt detta skulle ske är svårt att säga men två manader torde vara en alltför kort tid. De flesta hembryggda färsköl klarar sig nog minst ett år innan de upphör att vara färsköl.