Dubbelbock

Från BryggarWiki
Hoppa till: navigering, sök


Dubbelbock
Öltyp  : {{{Öltyp}}}
Färg  : {{{Färg}}}
OG  : {{{OG}}}
FG  : {{{FG}}}
Beska  : {{{Beska}}}
Alkohol  : {{{Alkohol}}}
Exempel på öl
{{{Exempel}}}
Mörk lager
Modern mörk lager
Wiener
Märzen (traditionell oktoberfestbier)
Münchener dunkel
Mörk tjeckisk lager
Schwarzbier
Amerikansk mörk lager
Traditionell bock
Dubbelbock

Dubbelbock, eller Doppelbock, är den kraftigaste av bockarna, som av tradition släpps den 19 mars varje år till åminnelse av skyddshelgonet för Paula-munkarna som var de första som bryggde en dubbelbock. Denna dubbelbock var den näring de hade under fastan som varade fram till påsk. Det passande namnet som de gav denna brygd var Salvator (latin för frälsare, vilket är dubbelbottnat eftersom Jesus brukar kallas för frälsaren, men ölet upplevdes säkerligen av munkarna som en frälsare från fastan och vedermödorna i klostret.) För att hedra det första dubbelbocksölet så kallar ofta tyska bryggerier sina dubbelbockar för något som slutar på "-ator".

Färgen är djupt bärnstensfärgad till mörkt brun nästan ogenomskinligt. För att få fram den färgen så ska man försöka hitta riktigt mörk münchener malt, tillsammans med mörk karamellmalt och kanske en gnutta rostade maltsorter, till exempel chokladmalt. En låg jästemperatur tillsammans med en riktigt lång lagring, där ölet får mogna och utvecklas i lugn och ro borgar för ett bra resultat.

Precis som för de övriga bockarna, så gäller det att inte gräva för djupt i humlepåsen. Håll beskan nere, tillsätt små smak och aromgivor som bara ska anas. Det är malten som ska ge smak och karaktär till detta öl.