Välkomna till SM i Hembryggd Öl 2010 i Göteborg

Den 24 april avgörs SM i Hembryggd öl 2010. För andra gången hålls evenemanget i Göteborg. Lokala arrangörer är, precis som år 2000, Amatörbryggarföreningen Amylase.

 

Var

SM äger rum i en av tennisklubben GLTKs inomhushallar. Adressen är Töpelsgatan 7.

GPS koordinater: 57º42'04"N, 12º01'31"O.

Karta: http://hitta.se

 

Vägbeskrivning, spårvagn

Med spårvagn 5 åker man från centrala Göteborg i riktning Torp, passerar Liseberg och går av vid hållplats Töpelsgatan (5:e hållplatsen efter Liseberg).

Vägbeskrivning, bil

Från E20 Stockholm

Ta av vid Munkebäcksmotet, följ skyltarna mot Kärralunds camping (Munkebäcksgatan/Delsjövägen). Fortsätt förbi campingen, sväng vänster första gatan därefter, Töpelsgatan.

Från E6 Malmö eller Oslo

Ta av vid Örgrytemotet, fortsätt mot St. Sigfridsplan/Kärralunds camping. Ta andra gatan till höger efter att ha

passerat Beckmans Gatukäk. Fortsätt 100 meter upp på Töpelsgatan.

Från Riksväg 40

Ta av vid Kallebäcksmotet, fortsätt mot St. Sigfridsplan/Kärralunds camping. Ta andra gatan till höger efter att ha passerat Beckmans Gatukäk. Fortsätt 100 meter upp på Töpelsgatan.

 

Transport

SHBF anordnar som vanligt en bussresa till SM från Uppsala och Stockholm:

http://shbf.se/index.php/artikelarkiv/39-evenemang/218-sm-buss-2010.html

 

Övernattning

Kärralunds camping ligger på gångavstånd från SM-lokalen. Här finns både vandrarhem och stugor, samt hotellrum. http://www.liseberg.se/sv/hem/Boende/Camping/Lisebergsbyn-Karralund/

City hotell, ligger inne i centrala Göteborg, 031-180025 http://www.cityhotelgbg.se/

Göteborgs vandrarhem ligger bra till, nära Liseberg, 031-401050 http://www.goteborgsvandrarhem.se/

 

Hålltider

Fredag 23 april

20.00–23.00 Inlämning av brygder och utrustning. Mer info kommer.

Lördag 24 april

09.00 Funktionärerna samlas

10.00 Insläpp för bryggare

12.00 Insläpp för besökare

18.00 SM avslutas

20.00 SM-middag (föranmälan)

Söndag 25 april

10.00–12.00 Utlämning av utrustning

 

Folkets val - ÄNDRAD

Ett av de viktigaste inslagen i ett SM i Hembryggd öl - förutom domartävlingen - är Folkets Val. I år kommer denna del att avgöras i tre klasser: Underjästa öl, Överjästa öl och Specialöl. Vi hade först ambitionen att låta varje bryggare själv ta ställning till i vad som är ett specialöl. Tyvärr visade det sig ställa till en del bekymmer med registrering och vidare hantering av info inför SM, så därför kommer de tre klasserna att bestämmas av SHBFs öltypsdefinitioner enligt nedan.

Underjästa öl
1 Ljus lager
2 Mörk lager
Överjästa öl
3 Light pale ale
4 Strong pale ale
5 Brown ale
6 Veteöl
7 Stout/Porter
Specialöl
8 Starka specialöl
9 Belgisk och fransk ale
10 Syrlig öl
11 Övriga specialöl

Vi rekommenderar att man tar med absolut minst 15L av varje öl.

 

 

 

Mat

Linnéhallens ostaffär kommer att ha ett stånd där man kan handla diverse lättare födoämnen under SM-dagen. GLTK har en lunchrestaurang där man kan äta efter kl 14.

 

Lunch

Lunch kommer att serveras, mellan kl. 1200-1500 i GLTKs restaurang (25 m vid sidan om tävlingslokalen)

Luncherbjudande 69kr ( ord. 80kr)

SM-middag

Som en trevlig avrundning på en trevlig dag anordnas en middag, i samma lokal som SM, med start kl 20. Information om pris och senaste datum för anmälan meddelas senare.

 

Pubguide Göteborg http://www.svenskaolframjandet.se/publist

 

Gothenburg Beer Festival 2010

För er som kommer till Göteborg i god tid innan SM-dagen kan vi tipsa om ytterligare ett tillfälle att prova spännande öl. På City Pub anordnas Ölfestival http://www.beerfestival.se/index/festival.html

Amylase amatörbryggarförening och SHBF hälsar alla välkomna till SM 2010 i Göteborg.

Frågor till arrangörerna: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Amatörbryggarföreningen Amylase

Amylase bildades 1991 av några bryggare i Göteborg. Ett av syftena med föreningen är att träffa likasinnade och utbyta tankar och funderingar kring allt som rör bryggning av öl i mindre skala. I dagsläget består föreningen av ca 15 aktiva medlemmar, som regelbundet träffas för att diskutera allt som rör bryggning. Idén med föreningen är att tillsammans utvecklas som bryggare under gemytliga former. Naturligtvis provar vi varandras brygder och ofta har medlemmarna med sig diverse intressanta öl från hela världen till dessa träffar. Föreningen arrangerar två årliga ölträffar (en sommaröls- och en vinterölsträff) i Göteborg. De brukar locka mellan 80 och 200 besökare.

 

Med start 1998 genomför föreningens medlemmar en årlig gemensam bryggning av ett årgångsöl – Amylase Vintage. Det första (och ett av de bästa) ölen var Amylase Millennium, en fantastisk Barley Wine som det nu endast finns ett fåtal flaskor kvar av. Amylase Vintage har bryggts i många olika stilar – Barley wine, Stark belgisk ale, Imperial porter, Rököl, Saison, m fl. – alla med hög alkoholhalt så att de ska klara långlagring. Med jämna mellanrum avsmakas dessa brygder på medlemsmötena och utvecklingen under lagringen följs med stort intresse. En av årets höjdpunkter är vårt julmöte då samtliga medlemmar tillverkar eller införskaffar någon form av julöl och julmat. Allt detta avnjuts tillsammans med många goda öl, både hembryggda men även öl från världens alla hörn. En annan höjdpunkt är årsmötet som, förutom själva mötet, alltid omfattar en rejäl pubrunda antingen i Göteborg eller på annan ort.

 

Föreningen var lokala arrangörer av SM 2000 och vi tackar SHBF för förtroendet att även få hålla i SM 2010. Vi hoppas att årets svenska mästerskap ska bli lika uppskattat som det brukar vara.

 

Mer information om Amylase kan du hitta på http://amylase.se/

Huvudsponsor SM-2019
Övriga sponsorer SM-2019