Att tävla i domartävlingen

Webbregistreringen för domartävlingen öppnar den 1:a februari och stänger den 2:a mars. 

Webbregistreringen.

Det går inte att ändra i recepten efter det att anmälningen har stängt.

Du måste registrera dig först innan du kan anmäla dina öl. Inloggning med medlemsnummer och postnummer fungerar inte i det nya systemet.

Reglerna för SM finns här: SM-regler

Inlämning till domartävlingen

Fem flaskor med enfärgade kapsyler skall lämnas in per brygd. Flaskornas volym ska vara på minst 33cl. Flaskans yttre mått får maximalt vara: höjd 215mm (inklusive kapsyl) och diameter 65mm. Inga andra typer av flaskor eller kapsyler accepteras.

Storlekskravet är för att flaskor (inklusive kapsyl) ska gå ned i röda returbackar så att backarna går att stapla på varandra. Kraven som ställs på flaskornas utformning är numera alltså något generösare jämfört med åren före SM 2017.

Ett förtydligande gällande de underklasser som heter ”Övriga klassiska i kategori …”. Till dessa klasser anmäler man gamla klassiska öltyper, som sällan bryggs numera och som saknar en egen underklass i öltypsdefinitionerna. Till dessa klasser ska alltså inte experimentbrygder eller modifierade brygder anmälas, utan de ska istället anmälas till klass 11D ”Modifierade öl”.

Inlämning i Stockholm

Inlämning i Stockholm av tävlingsöl till domartävlingen är på Humlegårdens Ekolager i Sollentuna. Inlämningen kommer att hålla öppet söndag 17:e mars kl. 14:00-17:00 samt måndag 18:e mars kl. 18:00-19:00. Det är bara under dessa två inlämningsdagar som tävlingsöl kan lämnas in på Humlegårdens Ekolager.

Humlegårdens Ekolager ligger på Bergkällavägen 28 i Bredden, nära InfraCity. Om du kör bil tar du avfart 175 från E4, sedan Breddenvägen österut och första höger in på Bergkällavägen. Om du reser kommunalt tar du pendeltåg till Rotebro eller Upplands Väsby och sedan buss 560 till hållplats Bergkällavägen. Inlämningen kommer att vara på fastighetens baksida vid Humlegårdens kundmottagning. För en mer detaljerad vägbeskrivning till Humlegården, se http://shop.humle.se/avhamtning.

Övriga inlämningsorter

På ett flertal orter i landet finns lokala inlämningsställen. Alla bidrag skickas till Stockholm med gemensam transport senast 18:e mars varför inlämning sker före detta datum.

Bollnäs

Kontaktperson
Jan-Olov (Janne) Sandström

Adress
Röste 2003, 821 94 Bollnäs

Kontaktuppgifter
E-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Tel: 070-5873234

Övrig information
Kontakta Janne för att bestämma tid och plats för inlämning.

Essensspecialisten Malmö

Kontaktperson
Anders Giljam

Adress
Essensspecialisten, Bergsgatan 9, 211 54 Malmö

Kontaktuppgifter
E-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Tel: 076-3362954

Övrig information
Inlämning sker under butikens öppettider.

Essensspecialisten Göteborg

Kontaktperson
Anders Giljam

Adress
Essensspecialisten, Mölndalsvägen 15, 412 63 Göteborg

Kontaktuppgifter
E-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Tel: 076-3362954

Övrig information
Inlämning sker under butikens öppettider.

Bryggbutiken i Sösdala

Kontaktperson
Björn Holgersson

Adress
Bryggbutiken i Sösdala, Torggatan 2, 280 10 Sösdala

Kontaktuppgifter
E-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Mobilnummer: 073-5008444

Övrig information
Inlämning sker under butikens öppettider.

Bryggbutiken i Lund

Kontaktperson
Björn Holgersson

Adress
Bryggbutiken i Lund, Kungsgatan 2, 22350 Lund

Kontaktuppgifter
E-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Tel: 073-5008444

Övrig information
Inlämning sker under butikens öppettider.

Vinland-Barteknik i Linköping

Kontaktperson
Bengt Björnberg

Adress
Vinland - Barteknik, Västra Vägen 7, 582 34 Linköping

Kontaktuppgifter
E-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Tel: 013-12 16 00 (butik)

Övrig information
Inlämning 15/3 (10-18) eller 16/3 (10-14)

Strängnäs

Kontaktperson
Patrik Svensk

Adress
Lillgärdsgatan 4, 645 32 Strängnäs

Kontaktuppgifter
E-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Tel: 073-6262400

Övrig information
Sista dag för inlämning: 17 Mars. Kontakta Patrik för överenskommelse om tid för inlämning.

Svenljunga

Kontaktperson
Tomas Johansson

Adress
Högelid 5, 512 52 Svenljunga

Kontaktuppgifter
E-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Tel: 070-3785631

Övrig information
Kontakta Tomas för överenskommelse om tid för inlämning och sista inlämningsdag.

Inlämning per post

Ni som inte kan lämna in era öl på ovanstående orter kan packa och skicka in era öl på egen hand. OBS! Se till att packa era öl mycket väl, helst i en svensk röd drickaback som förses med lock och slås in i lämpligt emballage så att flaskorna överlever frakten. Postinlämnade brygder ska vara SHBF tillhanda senast den 14:e mars.

Öl som skickas adresseras till:

Humlegårdens Ekolager AB
Att: Peter Herzig
Bergkällavägen 28
192 79 Sollentuna

Vad kostar det?

Att anmäla ett öl till domartävlingen kostar 75 kr per brygd. För brygder som skickas in via post är priset 25 kr för den första ölen för att kompensera för fraktkostnaden, därefter 75 kr per öl. Webbregistreringssystemet räknar ut hur mycket du ska betala.

Du betalar till föreningens bankgiro 5834-5489. Pengarna skall vara föreningen tillhanda senast den 20:e mars, annars riskerar ölen att strykas ur tävlingen. Märk betalningen med ditt medlemsnummer om du är medlem.

Icke medlemmar: Givetvis går det bra att ställa upp i SM även om man inte är medlem, men då är avgiften 100 kronor per brygd oavsett inlämningssätt.

Märk betalningen med ditt namn.

Öltypsdefinitioner

2018 års öltypsdefinitioner gäller för SM 2019. Samtliga öl som tävlar i domartävlingen bedöms efter gällande öltypsdefinitioner. De är Svenska hembryggareföreningens beskrivning av de mest förekommande öltyperna i världen och beskriver de egenskaper som olika ölsorter bör ha för att anses typriktiga. 2018 års öltypsdefinitioner hittar du här: www.shbf.se/oeltypsdefinitioner.

Domarprotokoll

Varje brygd som lämnats in till domartävlingen kommer att få ett domarprotokoll efter dömningen. Dessa protokoll kommer att skickas med post till respektive bryggare.

Huvudsponsor SM-2019
Övriga sponsorer SM-2019