Evenemang


Felsmaksträff i Stockholm

Vill du smaka dålig öl?

Att lära sig hur öl inte ska smaka är ett sätt att bli en bättre bryggare. Nu håller SHBF:s domarkommitté en enkel grundkurs i felsmaker hos öl. Hur smakar egentligen DMS? Hur känner man igen diacetyl? Under en kväll i centrala Stockholm får du guidning i hur du känner igen olika klassiska fel på öl och hur du lär dig undvika dem.

Ta gärna med en eller två flaskor hembryggt som du själv känner dig osäker på vad som gått fel med, som har dofter eller smaker du inte förstår dig på eller vill bli av med. På plats kommer det att finnas utbildade SHBF-domare som gärna smakar på din öl och ger ett omdöme om vad som gått fel och vad du kan göra åt problemet.

Ta chansen att lära dig mer om hembryggning och träffa andra hembryggare!

Var: Engelbrektsgatan 7,2tr, Stockholm
När: 1 februari, 2017. kl 19-21, alla är välkomna från 18.30. 

Anmälan: http://www.ticketmaster.se/event/452303


 

Filmer från SM 2016 i Malmö

För er som missade SM i år, eller som vill återuppleva stämningen, så har årets fantastiska SM-grupp färdigställt några filmklipp från evenemanget!

 

Humlegårdens sommarölsträff

Årets sommarölsträff i Stockholm äger rum lördag den 19 augusti i Kårsta-Ekskogens bygdegård.

Träffen handlar framförallt om god öl, men med tävlingsmomentet i form av Folkets val. Det innebär att publiken avgör hur ett gott sommaröl ska smaka! Minsta rekommenderade mängd öl för tävlande att ta med är 9 liter. Träffen är ett samarrangemang mellan Humlegårdens Ekolager och SHBF.

På grund av lokalens storlek finns begränsningar i hur många deltagare som kan få plats och det är först till kvarn som gäller. Information och anmälningsformulär för både tävlande och besökare kommer under juli månad att publiceras på Humlegårdens hemsida. Inga efteranmälningar på plats.

Adelsö hembryggarträff

Adelsö hembryggarträff anordnas den 17 juni i anslutning till Adelsö ölfestival. (http://adelsobryggeri.se)
SHBF:s domare ställer upp med tävlingsjury.
Alla  bryggare som som ställer ut får gratis entre till festivalen.

Det finns plats för ca 40 bryggare.

Anmälan till This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Slipp kön till SM!

Vi söker nu funktionärer till SM i hembryggd öl den 25 mars 2017 i Stockholm.

Som funktionär gör du en arbetsinsats under SM. Det första passet blir på fredagskvällen, då vi ställer i ordning Solnahallen inför tävlingen på lördagen.

På tävlingsdagen tar vi emot tävlande och besökare enligt fastslaget schema och vi avslutar helgen med att några funktionärer lämnar ut bryggutrustning på söndag förmiddag.

Som funktionär erbjuds du fritt inträde, lunch och tid att prova på de tävlandes öl i ”Folkets val”. Om du ställer upp som funktionär får du också ett års fritt medlemskap i SHBF Och sist, men inte minst, så slipper du köa för att komma in på SM-dagen!

Anmäl dig snarast till: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. med namn, mailadress och mobilnummer. Om du har frågor, hör av Dig!

Vänligen,
SM-arrangörerna


Tillbaka till huvudartikeln för SM 2017

ATT TÄVLA I FOLKETS VAL

Webbregistreringen för folkets val öppnar måndag 6 mars och stänger söndag 12 mars. Som webregistreringen fungerar idag så måste domarregistreringen stänga innan folkets valregistreringen kan öppna.

Klicka här för att komma till webbregistreringen

Anmälan till folkets val är gratis.

Som utställare i folkets val måste man vara beredd på att kunna bjuda på minst 16 liter öl. En person per tävlingsbryggd kommer in gratis.

Restriktioner om man vill bygga sin egen bar. Lokalen begränsar vilka barer som får plats, så om du tror att din bar kommer att ta upp mer plats än du normalt skulle få tillgång till vid ett bord så måste du först få det godkänt av arrangörerna, som du kontaktar med mejl till This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it..

Bordsplacering för tävlande i folkets val, detta innebär att du blir tilldelad en specifik plats för ditt/dina tävlingsöl. Du kan alltså inte välja fritt var i lokalen du skall stå. Om du som tävlande har behov av att dela bord eller stå bredvid någon annan deltagare, så kommer du att behöva ange detta redan vid webbregistreringen av ditt/dina öl. Ange namn på den som registrerat brygden du måste stå bredvid.

Ett exempel på en situation när detta kan bli aktuellt är att två vänner delar samma utrustning för kolsyra, men har med varsitt eget tävlingsöl i folkets val. Minst en av de två vännerna måste då redan vid webbregistreringen uppge att de önskar stå bredvid varandra.

Efter anmälan kan vi komma att skicka ut ytterligare information till den epostadress som angetts vid anmälan. Tänk på att skicka detta vidare till andra i bryggarlaget, om ni är flera, eller att ange även de andras epostadresser vid webbregistreringen.

Varje utställare får plats vid ett bord samt en stol, men om du har behov av extra utrustning, sopsäckar eller hinkar så rekommenderar vi att du tar med detta själv. Elanslutning kommer att finnas på ett flertal platser i tävlingslokalen, men du bör själv ta med dig förlängningssladd (det kan behövas upp till ca 20 meter förlängningssladd beroende på var i lokalen du blir placerad).

Kylutrymme kommer att finnas utanför Solnahallen för öl som ska ställas ut i folkets val. Kylutrymmet håller öppet för inlämning av ölfat och kringutrustning fredag 24 mars mellan kl. 19-22 för bryggare. Ölfat och utrustning som lämnats kvar i kylutrymmet kan hämtas ut dagen efter SM söndag 26 mars mellan kl. 10-12.


Tävlingsklasser i Folkets Val

Klassindelningen i folkets val görs i år efter en uppdelning av öltyperna som finns i SHBF:s Öltypsdefinitioner. Tävlingsklasserna består av sammansatta grupper av öltyper som kan anses ha liknande karaktärsdrag. Poängen med detta är att det ska kunna underlätta publikens bedömning av tävlingsölen i folkets val, då likartade öl ställs mot varandra. Klasserna i folkets val utgår alltså från klassindelningen i Öltypsdefinitionerna, men skiljer sig också från denna då varje tävlingsklass i folkets val kan innehålla underklasser från flera olika huvudklasser.

Endast guldmedalj delas ut till vinnarna av tävlingsklasserna i folkets val

Strukna tävlingsklasser: Årets Grönöling och Nyskapandepriset/INKA. Årets SM kommer inte innehålla dessa två tävlingsklasser. Ett längre resonemang kring detta går att läsa på SHBF:s forum.


Klassindelning i folkets val

 • Lager och Underjäst öl
  • Klass 1 (i sin helhet)
  • Klass 2 (i sin helhet)

 

 • Maltdominerad öl
  • Klass 3 A,B,C,D,E,G
  • Klass 4 A,B,F,G
  • Klass 5 A,F,G
  • Klass 7 (i sin helhet)
  • Klass 8 (i sin helhet)
  • Klass 9 B,E
  • Klass 11 E,K

 

 • Humledominerad öl
  • Klass 3 F
  • Klass 4 C,D,E
  • Klass 5 B,C,D,E
  • Klass 6 F

 

 • Jästdominerad öl
  • Klass 6 A,B,C,D,E,G
  • Klass 9 A,C,D,F,G,H,I,J,K

 

 • Syrligt och Spontanjäst öl
  • Klass 10 (i sin helhet)
  • Klass 11 C

 

 • Övriga öl
  • Klass 11 A,B,D,F,G,H,I,J,L

 


Tillbaka till huvudartikeln för SM 2017

ATT TÄVLA I DOMARTÄVLINGEN

Webbregistreringen för domartävlingen öppnar fredag 10 februari och stänger lördag 4 mars.

Klicka här för att komma till webbregistreringen


Inlämning till domartävlingen

Fem flaskor med enfärgade kapsyler skall lämnas in per brygd. Flaskornas volym ska vara på minst 33cl. Flaskans yttre mått får maximalt vara: höjd 215mm (inklusive kapsyl) och diameter 65mm. Inga andra typer av flaskor eller kapsyler accepteras.

Storlekskravet är för att flaskor (inklusive kapsyl) ska gå ned i röda returbackar så att backarna går att stapla på varandra. Kraven som ställs på flaskornas utformning är numera alltså något generösare jämfört med åren före SM 2016.

Undantag angående flaskstorlek: Brygder bryggda och buteljerade i annat land än Sverige får lämnas in i fem stycken flaskor av annat format.

Ett förtydligande gällande de underklasser som heter ”Övriga klassiska i kategori …”. Till dessa klasser anmäler man gamla klassiska öltyper, som sällan bryggs numera och som saknar en egen underklass i öltypsdefinitionerna. Till dessa klasser ska alltså inte experimentbrygder eller modifierade brygder anmälas, utan de ska istället anmälas till klass 11D ”Modifierade öl”.


Inlämning i Stockholm

Inlämning i Stockholm av tävlingsöl till domartävlingen är på Humlegårdens Ekolager i Sollentuna. Inlämningen kommer att hålla öppet söndag 5 mars kl. 15.00-19.00 och måndag 6 mars kl. 18.00-20.00. Observera att det bara är under dessa två inlämningsdagar som tävlingsöl kan lämnas in på Humlegårdens Ekolager.

Humlegårdens Ekolager ligger på Bergkällavägen 28 i Bredden, nära InfraCity. Om du kör bil tar du avfart 175 från E4, sedan Breddenvägen österut och första höger in på Bergkällavägen. Om du reser kommunalt tar du pendeltåg till Rotebro eller Upplands Väsby och sedan buss 560 till hållplats Bergkällavägen. Inlämningen kommer att vara på fastighetens baksida vid Humlegårdens kundmottagning. För en mer detaljerad vägbeskrivning till Humlegården, se http://shop.humle.se/avhamtning.


Övriga inlämningsorter

På ett flertal orter i landet finns lokala inlämningsställen. Observera att alla bidrag skickas till Stockholm med gemensam transport senast måndag 6 mars varför inlämning sker före detta datum.

Här hittar du kontaktinformation till inlämningsansvariga på orter runt om i Sverige. Information om inlämningen finns också publicerad i tidningen Hembryggaren.

Om plats eller tid för inlämning inte framgår här, så kan du få mer information genom att kontakta ditt lokala ombud. Observera att inlämnade tävlingsöl skickas iväg den 6/3, så datum för inlämning hos lokala ombud kommer att ligga före detta i tid.

 

Bollnäs

Kontakt: Janne Sandström

Adress: Röste 2003, 82194 Bollnäs

Tele: 070-5873234

E-post: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Inlämning: avtalas per telefon med Janne

 

Göteborg

Kontakt: Magnus Vasilis

Adress: Vänmötet 2, 414 70 Göteborg

Tele: 070-4538725

E-post: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Inlämning: mån 28/2 - fre 3/3 11-18 samt lör 4/3 10-14

 

Göteborg

Kontakt: Anders Giljam / Essensspecialisten

Adress: Essensspecialisten, Mölndalsvägen 15, 412 63 Göteborg

Tele: 076-3362954, 031-99 03 00 (butiken)

E-post: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Inlämning: under ordinarie öppettider

 

Hässleholm (Sösdala)

Kontakt: Björn Holgersson / Bryggbutiken i Sösdala

Adress: Bryggbutiken i Sösdala, Torggatan 2, 280 10 Sösdala

Tele: 073-5008444, 0761-94 98 53 (butiken)

E-post: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Inlämning: under öppettider tis 11-18, ons 11-16, tors 11-20, fre 11-16

 

Lund - OBS! Struken inlämningsort

Bryggbutiken i Lund har tyvärr stängt.

Tävlingsbidrag till domartävlingen kan därför inte lämnas in i Lund.

Närmaste alternativa inlämningsort är Malmö.

 

 Linköping

Kontakt: Bengan / Vinland-Barteknik

Adress: Vinland - Barteknik, Västra Vägen 7, 582 34 Linköping

Tele: 013-12 16 00

E-post:

Inlämning: fre 3/3 10-18 samt lör 4/3 10-14.

 

Malmö

Kontakt: Anders Giljam / Essensspecialisten

Adress: Essensspecialisten, Bergsgatan 9, 211 54 Malmö

Tele: 076-3362954, 040-23 20 40 (butiken)

E-post: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Inlämning: under ordinarie öppettider i butiken

 

Norrahammar

Kontakt: Anders Lilja

Adress: -

Tele: 070-5123184 , 036-36 20 65

E-post: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Inlämning: avtalas med Anders

Nyköping

Kontakt: Jonas Carlfjord

Adress: -

Tele: 070-0405702

E-post: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Inlämning: avtalas med Jonas

Svenljunga

Kontakt: Tomas Johansson

Adress: -

Tele: 0325-611012, 0325-797 37, 070-378 56 31

E-post: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Inlämning: avtalas med Tomas


Inlämning per post

Ni som inte kan lämna in era öl på ovanstående orter kan packa och skicka in era öl på egen hand. OBS! se till att packa era öl mycket väl, helst i en svensk röd drickaback som förses med lock och slås in i lämpligt emballage så att flaskorna överlever frakten. Postinlämnade brygder ska vara SHBF tillhanda senast torsdag 2 mars.

Öl som skickas adresseras till:

Humlegårdens Ekolager AB
Att: Peter Herzig
Bergkällavägen 28
192 79 Sollentuna


Vad kostar det?

Att anmäla ett öl till domartävlingen kostar 75 kronor per brygd för de tre första ölen och sedan 25 kronor för de nästföljande brygderna. För brygder som skickas in via post är priset 25 kronor per brygd oavsett antal för att kompensera för fraktkostnaden. Webbregistreringssystemet räknar ut hur mycket du ska betala.

Du betalar till föreningens bankgiro 5834-5489. Pengarna skall vara föreningen tillhanda senast onsdag 8 mars, annars riskerar ölen att strykas ur tävlingen. Märk betalningen med ditt medlemsnummer.

Icke medlemmar: Givetvis går det bra att ställa upp i SM även om man inte är medlem men då är avgiften 100 kronor per brygd oavsett antal brygder och inlämningssätt. På SHBF:s hemsida kan du hitta mer information om hur du går tillväga för att anmäla dig.


Öltypsdefinitioner

2016 års öltypsdefinitioner gäller för SM 2017. Samtliga öl som tävlar i domartävlingen bedöms efter gällande öltypsdefinitioner. De är Svenska Hembryggareföreningens beskrivning av de mest förekommande öltyperna i världen och beskriver de egenskaper som olika ölsorter bör ha för att anses typriktiga. 2016 års öltypsdefinitioner hittar du här: www.shbf.se/oeltypsdefinitioner .


Domarprotokoll

Varje brygd som lämnats in till domartävlingen kommer att få ett domarprotokoll efter dömningen. Dessa protokoll kommer att skickas med post till respektive bryggare.


Tillbaka till huvudartikeln för SM 2017